![]() |
![]() |
![]() |
Jak prać odzież gastronomiczną - 5 praktycznych wskazówek:
Chcesz aby Twoja odzież gastronomiczna wyglądała dłużej jak nowa? Piorąc ją w odpowiedni sposób wydłużysz czas jej użytkowania a co za tym idziesz zaoszczędzisz pieniądze na ponownych zakupach ubrań dla Siebie lub swoich pracowników! Pamiętaj również, że wybierają odzież gastronomiczną wykonaną z wysokiej jakości tkaniny Klopman (dostępna tutaj) decydujesz się na odzież, która nie zniszczy się i nie skurczy nawet po wielokrotnym praniu!
Oto kilka sprawdzonych i praktycznych wskazówek - jak prać odzież kucharską (gastronomiczną):
- Przed praniem podziel ubrania białe i kolorowe wg stopnia zabrudzenia i koloru.
- Stosowanie detergentów opracowanych z myślą o białych ubraniach może wpływać niekorzystnie na kolory.
- Ubrań szytych z tkanin poliestrowo-bawełnianych nie należy prać z ubraniami z tkanin 100% bawełna czy 100% poliester.
- Ubrania, w których kombinacja kolorów jest różnorodna, należy prać wg procedur określonych na wszywce pielęgnacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem stopnia kontrastów i przeznaczenia ubrań.
- W przypadku ubrań w ciemnych kolorach (czarny, granatowy, czerwony, bordowy itp.) wykonanych z tkanin bawełnianych lub mieszanek poliestrowo bawełnianych, konieczne jest wstępne pranie odzieży przed użyciem. Pozwala to na usunięcie luźnych barwników znajdujących się na tkaninie aby uniknąć przebarwień odzieży noszonej pod spodem.
Pranie to nie wszystko!
Pranie to nie wszystko - liczy się również jakiej odzieży używasz. Odzież dla kucharzy i kelnerów z racji wykonywanego zawodu często ulega zabrudzeniu, w związku z czym musi być często prana. Wielokrotne pranie znacznie skraca żywotność odzieży. Jest jednak prosty sposób aby sobie z tym poradzić. Firma Kegel Błażusiak specjalizuje się w produkcji odzieży gastronomicznej z bardzo trwałej tkaniny Klopman, która ma przetrwać nawet 50 cykli prań! Wiesz co to oznacza dla Ciebie? Znaczną oszczędność - raz zakupiona odzież służy przez długi czas!
Ponadto w gastronomii, nieskazitelny wygląd personelu odgrywa prawie tak samo ważną rolę jak smak potraw! Nikt nie lubi być obsługiwany przez kelnera w brudnej odzieży ani nie chce aby jedzenie gotowała mu osoba w ubraniu ze starymi plamami. Czysta i dobrze ubrana załoga restauracji to również klucz do sukcesu i serc odwiedzających ją Klientów!