Obuwie gastronomiczne z podeszwę typu OCTOPUS
W kuchni bardzo łatwo o wypadek, dlatego obuwie ochronne pełni w gastronomii bardzo ważną rolę. Powinno ono zabezpieczać użytkownika głównie przed poślizgnięciem na mokrej powierzchni. Ważna jest również ochrona palców stopy przed uderzeniem i zmiażdżeniem przez upadający przedmiot. Poniżej krótki filmik, który ma pokazać jak ważne jest dbanie o swoje bezpieczeństwo w miejscu pracy i przestrzeganie zasad BHP (w tym przypadku kuchni):
Aby zapobiegać takim właśnie wypadkom, polska firma KEGEL-BŁAŻUSIAK opracowała nowoczesne obuwie gastronomiczne, które ma chronić personel restauracji, hoteli, stołowek, pizzeri itp. Warto tutaj wymienić sandały gastronomiczne BARI i półbuty gastronomiczne BOSTON, które posiadają innowacyjną podeszwę typu OCTOPUS zapewniającą jeszcze lepszą przyczepność do podłoża niż standardowe podeszwy antypoślzgowe.
Sandały BARI:
Sandały Bari (sandał roboczy bezpieczny SB A E) zostały wyróżnione na targach EXPOSILESIA w kategorii PRODUKT INNOWACYJNY. Są to buty specjalnie zaprojektowane na potrzeby lokali gastronomicznych oraz firm produkujących i przetwarzających żywność (spełniają wymogi normy EN ISO 20345). Łączą one w sobie następujące walory użytkowe:
- bezpieczeństwo (antypoślizgowa podeszwa i metalowy podnosek)
- komfort użytkowania (wyjmowana profilowana wyściółka)
- łatwość w utrzymaniu w czystości (wygodna w czyszczeniu mikrofibra)
Innowacyjne podeszwy typu OCTOPUS są antypoślizgowe, olejoodporne, antyelektrostatyczne, odporne na ścieranie, z absorpcją energii w części piętowej. Sandały Bari są również wodoodporne.
Sandały BOSTON:
Półbuty Boston (półbut roboczy bezpieczny S2) to kolejne buty ze specjalnie zaprojektowanej linii obuwia dla gastronomii marki KEGEL-BŁAŻUSIAK. Spełniają wymagania normy EN ISO 20345. Podobnie jak sandały Bari zostały one w całości wykonane z łatwej w czyszczeniu mikrofibry. Posiadają metalowy podnosek zabezpieczający palce stopy przed uderzeniem o sile do 200 J oraz antypoślizgową, olejoodporną, antyelektrostatyczną i odporną na ścieranie podeszwę typu OVTOPUS z absorbcją energi w części piętowej. Półbuty gastronomiczne są wodoodporne i posiadają wyjmowaną profilowaną wyściółkę o wysokiej higroskopijności, która zwiększa komfort użytkowania.